Suchá pleť

Svědění, pálení, šupinky, neustálý pocit suchosti, pnutí a velmi citlivá pleť – tyto příznaky zná nejedna žena či muž. Velmi často se setkávám se zásadními chybami v péči o suchou pleť. Pojďme si tedy představit suchou pleť, vše co byste o ní měli vědět a jak správně pečovat o tenhle typ pleti.

Suchá pleť trápí řadu z Vás, zejména po omytí vodou, při denním líčení, a taky při výběru vhodné kosmetiky, která nebude pleť dráždit.
Suchá pleť má též tendenci k rychlejší tvorbě vrásek a špatná péče o ni stárnutí pleti ještě urychluje.

 

Majitelé suché pleti musí pochopit jednu zásadní věc. Musí se naučit poslouchat svoje tělo a přistupovat k péči velmi jemně. Při čtení
některých článků nebo reklam kosmetických značek, se mi chce plakat, když si představím, že jejich marketingové slogany
a produkty Vám podsouvají přípravky, které Vaší pleti ještě víc uškodí. Absolutně nejhorší doporučením je, pro suchou pleť micelární voda, nevěřte tomu a nepoškozujte svoji pleť. Ale teď předbíhám.

 

Základem je správná péče a volba vhodných přípravků, ale ještě pár informací před samotnými postupy. 🙂

Proč je naše pleť suchá?

Suchou pleť přirozeně způsobuje snížená produkce mazu a v některých případech i produkce potu. Tyto dvě složky, maz a pot, velmi důležité společně s rohovou vrstvou pokožky pro tvorbu kožní bariéry, která chrání naši pleť před vnějšími vlivy, bakteriemi a taky brání úniku hydratace z kůže.

Pokud bariérová funkce pokožky nefunguje je pleť nechráněná, tím pádem méně odolná a časem velmi citlivá.

Z počátku, v mladším věku, poznáte tento typ pleti tak, že je povrch pleti hebký, póry jsou jemné až nezřetelné a těžko byste na takové pleti hledali pupínky. Důležité je s péčí začít včas. Jestliže nezačněme o kůži pečovat již v mladším věku, bude docházet ke ztrátám napětí a k dehydrataci pokožky. Již od 25 let můžete pozorovat jemné vrásky a svraštěnou kůži v místech, kde je kůže nejtenčí tj. oční okolí. Takové známky ochabnutí pleti poznáte již ve 30, kdy na některých partiích, z pravidla tváře, je kůže povislá a ztrácí pružnost. Ztenčí se rohová vrstva a u mnohých můžeme pozorovat kuperózu, tj. zarudnutí a praskání žilek. A rázem se z kůže stává velmi citlivá, svědí, pálí a pne.

U dehydrované pleti dochází k praskání, šupinkovatění a olupování kůže nebo zvýšenému zarudnutí. V takovém případě se již může jednat o dermatitidy či atopický ekzém a je na místě navštívit dermatologa. (viz obrázky níž)

Jaké jsou další příčiny suché pleti?

Tyto faktory významně ovlivňují stav pokožky, jak přirozeně suché (dědičně dáno), tak i pleti jinak zdravé bez sklonů k suchosti.

  • Nedostatečný příjem tekutin
  • Nedostatek zdravých tuků a vitamínů
  • Agresivní mýdla, čistící prostředky, chlór
  • Kosmetické přípravky s obsahem alkoholu
  • Nadměrné používání kosmetických olejíčků
  • Nadměrné sprchování nebo koupání, a koupání v horké vodě, slaná voda
  • Dlouhodobý pobyt v místnosti s klimatizací nebo přetopené místnosti
  • Teplotní extrémy, chladné a větrné počasí nebo naopak nadměrné slunění
  • Kouření – aktivní i pasivní
  • Zdraví, strava, věk a stres

Suchá pleť může být i projevem onemocnění ledvin nebo diabetu, určitě doporučuji zkonzultovat s lékařem, jak ráda říkám, pleť je zrcadlem našeho těla a ukáže nám spoustu vnitřních problémů.

 

Dehydratovaná pleť

Mnohdy se nejedná ani o pleť suchou, ale pouze o pleť dehydrovanou. Je to ten lepší případ, protože se dá vrátit do normálu. Oproti suché pleti snese těžké a mastné krémy. Na první pohled je dehydrovaná pleť drsná a vyskytují se na ní šupinky (nejčastěji v okolí nosu, čela a někdy i tváří). Mimo jiné taky působí velmi unaveně. A denní make up, nedrží tak jak má.

V takovém případě Vám stačí v první řadě zvýšit denní příjem tekutin a vitamínů. Sáhnout po vhodném hydratačním krému, hydratačním séru a taky dopřát pleti jednou týdně hydratační nebo vitamínovou masku. Navštivte kosmetičku a dopřejte si i kosmetickou masáž.

Co potřebuje suchá pleť

 

  1. Jemné čištění pleti
  2. Tonizace pleti
  3. Výživu a hydrataci
  4. Bariérový krém
  5. Pitný režim

Hlavně šetrně!

Základem je jako vždy každodenní péče a čištění pleti. K tomu použijte šetrné pleťové mléko nebo olejovou emulzi, které nanesete na navlhčenou pleť. Používáme vlažnou vodu a velmi jemné krouživé pohyby. Následuje pleťová voda, která by neměla obsahovat žádný alkohol.

Další péče by měla obsahovat sérum, podle stavu pleti vyhodnoťte jaké sérum je vhodné právě pro Vás se svou kosmetičkou.
Pro suchou pleť je hned několik sér, které jsou vhodné a někdy je dobré séra kombinovat. Například sérum s kyselinou hyaluronovou, hydratační sérum s protivráskovými přísadami, sérum s minerály a vitamíny a taky sérum na kuperózu – popraskané žilky v obličeji.

Denní a noční krém, doporučuji výživný a hydratační krém na noc a na den bariérový krém, který Vaši pokožku bude chránit
a doplní potřebnou ochrannou vrstvu, která bude Vaši pleť chránit a zabraňovat vysušování.

Každodenní péči doplňte jednou týdně nebo jednou za 14 dní hydratační maskou a dopřejte si každý měsíc kosmetickou masáž
a odborné čištění pleti včetně šetrného peelingu.

V žádném případě micelární voda ani peeling…

Micelární voda, kapitola sama o sobě a možná už jste četli již vydaný článek na dané téma. Pokud ne doporučuji se k němu vrátit ZDE.

Ve zkratce víme, co micelární voda dělá. Ve většině případů se jedná o rozpouštědla, která v důsledku dlouhodobého používání pleť vysušují, odmašťují a ztenčují. Už teď Vám musí být jasné, že tohle není vhodné pro suchou pleť. Proto nevěřte tomu, že je odličování micelární vodou šetrné a vhodné pro suchou pleť. Není.

Micelární voda už tak oslabenou pleť ještě víc oslabí a zpomalí tvorbu bariérové vrstvy, kterou si suchá pleť i tak vytvoří stěží.

 

A proč vynechat peeling? Vaše suchá pleť má již přirozeně tenčí rohovou vrstvu – odumřelé buňky, které se peelingem snažíme odstranit. Nezapomínejme taky na to, že tato vrstva odumřelých buněk je důležitá pro tvorbu bariéry. Zrníčka peelingu Vám mohou jemnou a oslabenou pleť mikroskopicky poškrábat a nenávratně poškodit. Takhle se z pleti postupně stane velmi citlivá pleť. Doporučuji tedy odborný peeling z přírodních AHA kyselinek, který šetrně odstraní přebytečné buňky a pleť u toho nijak nepoškodí, ani neohrozí.

Jaké přípravky vybrat pro suchou pleť?

ForLife&Madaga (FLM) má pro suchou pleť řadu přípravků, a jako vždy je Vám představím. Rozdělím je do tří částí.

Mladá suchá pleť

Čistící pleťové mléko – obsahuje vše potřebné pro odstranění make-up a všech nečistot z pleti. Konzistence je krémová s obsahem čistících olejů. Po použití bude pleť jemná na dotek. (200 ml vychází na 225 Kč, vystačí cca na 100 dní)

Hydro-nutritivetonic – neobsahuje alkohol, jemně tonizuje pleť a dokonale dočistí pleť. Po použití je pleť hydratovaná, zklidněná, svěží a čistá. (200 ml vychází na 225 Kč, vystačí cca na 100 dní)

Následuje Hydro-nutritive krém – vhodný na denní i noční péči pro mladou pleť. Je lehce vstřebatelný a zanechává pleť sjednocenou a vyživenou. Pleť je pevná, pružná a sametová. (50 ml vychází na 434 Kč, vystačí cca na 100 dní)

Hydro-nutritive maska – Podporuje regeneraci pokožky, normalizuje a zjemňuje pleť. Zlepší její strukturu a elasticitu. Nanáší se na vyčištěnou pleť, působí 15-20min a po smytí vodou se nanese krém. Aplikujte 1x za týden nebo za 14 dní. (18 ml vychází na 190 Kč, dá se objednat i ve větším, výhodnějším balení)

Gel s olivovým olejem – tento gel lze použít k odlíčení očního okolí i jako hydratační maska. Může se také použít pod krém v tenké vrstvě. (100 ml vychází na 260 Kč)

 

Zvýhodněná sada kompletní péče o suchou pleť obsahuje čistící mléko, hydro-nutritivetonic, hydro-nutritive krém, hydro-nutritive masku a gel s olivovým olejem. Vychází na 1 075 Kč.

Zralá suchá pleť se ztrátou elasticity

Čistící lotiondermaclinic– Nedráždivá a jemná čistící emulze s protivráskovým složením. Odlíčí make up a odstraní nečistoty z pleti. Není parfemovaná a je vhodná pro velmi citlivou pleť. (200 ml vychází na 376 Kč, vystačí na 100 dní)

Pleťové tonikum dermaclinic – Nedráždivé a jemnétonikum s protivráskovým složením. Není parfemované a je vhodné pro velmi citlivou pleť. Šetrně dočistí, zvláční a stimuluje pleť. (200 ml vychází na 376 Kč, vystačí na 100 dní)

Hyaluronic acid sérum – koncentrované sérum, které má vynikající schopnosti na sebe vázat a udržet vodu v pleti. Zjemní strukturu kůže a obnoví její elasticitu, tím účinně omezí tvorbu vrásek a vypne pokožku. Aplikuje se pod krém jemným vtlačením do pleti. (30ml vychází na 646 Kč, vystačí na 100 dní)

Hyaluronic acid krém – denní i noční krém, vypíná vrásky v oblasti čela, úst i nosoretních rýh. Neucpává póry a je vhodný jako podklad pod make up. (50ml vychází na 676 Kč, vystačí na 100 dní)

Sada kompletní péče Hyaluronic Acid obsahuje pleťové tonikum a čistící lotiondermaclinic, sérum a krém.

Citlivá pleť a kuperózní pleť

Při péči o citlivou a kuperózní pleť, z důsledků suché pleti navíc můžeme péči doplnit takto.

Ectasin sérum – je zaměřeno ke zpevnění cévních stěn a podporuje mikrocirkulaci. Používá se lokálně na postižená místa. Kapka přípravku se vmasíruje do pleti, samostatně nebo pod krém. Neobsahuje parfemaci. (30 ml vychází na 609 Kč, 3 měsíční kúra)

2DERM bariérový krém transparent – tento krém již známe z článku o bariérových krémech (ZDE). Zamezuje stárnutí pleti kůže vlivem UV záření. Udržuje kůži ve zdravém stavu a chrání ji před vnějšími vlivy. Dočasně nahrazuje kožní bariéru, kterou si tělo nezvládne vytvořit. (50ml vychází na 657 Kč, vystačí min. na 100 dní)

Něco navíc pro oční okolí

Oční krém dermaclinic – ošetří citlivé oční partie. Šetrný protivráskový krém. (30ml vychází na 545 Kč, vystačí min. na 100 dní)

Něco navíc

Podpořit suchou pleť můžete i návštěvou kosmetičky pro:

  • Zažehlení kyseliny hyaluronové – v salónu 15 min/ 60 Kč.
  • Kosmetickou masáž – v salónu 30 min / 190 Kč.
  • Peeling AHA kyselinkami – součástí kosmetické péče nebo samostatně.

Všechny tyto procedury se můžou podstoupit samostatně nebo jako doplnění kosmetické péče.

 

Věřím, že byl pro Vás článek přínosný a pomůže Vám v péči o suchou pleť. Pokud budete potřebovat cokoliv zkonzultovat, neváhejte mne kontaktovat. V případě potřeby domluvíme konzultační schůzku, kde uděláme kompletní diagnostiku vaší pleti a probereme správnou péči. V salonu můžete taky produkty vyzkoušet.

 

Všechny výše zmíněné produkty můžete objednávat u mě v salonu nebo přímo na stránkách ForLife&Madaga ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *