Mastná a problematická pleť

Jedny z nejčastějších návštěv u kosmetičky se týkají problematické pleti, o tom není pochyb. Velmi často se proto setkávám se zásadními chybami v péči o takovou pleť. V první řadě majitelé mastné a problematické pleti musí pochopit jednu zásadní věc. Musí se smířit se svým typem pleti a naučit se o svou pleť starat. Nelze totiž typ pleti změnit jen tak, že ji budeme přesušovat, týrat a mnohdy, byť nevědomě, poškozovat.

Základem je tedy správná péče a volba vhodných přípravků. Tuto péči si spolu později projdeme, ale ještě pár informací před samotnými postupy. Dopředu upozorňuji, že článek bude dlouhý a někdy bude znít velmi přísně. Nenechte se prosím odradit tím drsnějším způsobem psaní, v tomto případě je to potřeba. 🙂


Začněte poslouchat svoje tělo 

Kůže je zrcadlo našeho těla, jakýkoliv vnitřní problém se Vám ukáže na pleti. Ať je to alergická reakce, intolerance na určité potraviny, stres, hormony, nemoc jako chřipka apod. O různých onemocněních kůže vám napíšu později, ale co jsem tím chtěla říct? Je velmi důležité poslouchat své tělo a brát v potaz to, že si mnohdy za pupínky a problematickou pleť (ne mastnou, ta je nám dána do vínku) můžeme sami. Ano, opravdu můžeme.

Jak?

Cukr, čokolády, kořeněná jídla, alkohol nebo káva, to jsou velmi lahodné pokrmy pro bakterie, které zapříčiňují nejeden pupínek. Mimo tyto dnes už známé škodlivé látky, jsou to taky lepek nebo laktóza. Je na Vás, zda se rozhodnete vypozorovat, které potraviny Vám pleť akutně zhoršují, ale vezměte na vědomí, že když se budete o kůži sebelíp starat a stav se i přes to nebude lepšit, může to být právě tím, co jíte.

Určitě všem mým drahým klientům a klientkám, co chodí na studentskou kosmetiku, bude velmi blízké tohle: zkouškové (písemky), stres, čokoláda, málo spánku, zanedbaná péče, pleť jako bublinková folie…rýpání, mačkání, zoufalost, další čokoláda…krátery na pleti.

A holky ruku na srdce pojďme to zaplácat make upem, bez podkladového krému, který ještě někdy zapomeneme večer odlíčit, že?

No a v tento moment můžeme říct bakteriím, vítejte, pojďte se množit. Zní to odporně? No ano, ale opravdu se tohle děje. Do poškozené pleti proniknou a pak si žijí jako prasata v žitě, protože mají vše potřebné.


Drsné? Ale potřebujete to vědět!

No, a když už jsme u těch výčitek, nejen studenti s problematickou pletí, ale i klasičtí „mastňáci“ (promiňte mi ten výraz, ale vím, že jej hodně používáte sami doma a pochytila jsem to od Vás, není to myšleno nijak zle) mají prostě potřebu pleť co nejvíce vysušit.

Určitě mi dáte za pravdu, že se Vám na pleti někdy objevily šupinky a začala se Vám pleť někde loupat? Ano? Taky jste se divili, jak je možné, že se mastná pleť může loupat? No a proč by taky ne. Představte si, že ráno použijete různé odličovače, odmašťovače, micelární vody a podobně, které jsou velmi agresivní. Agresivní v tom, že naprosto dokonale odmastí pleť. Pak můžete mít pocit „scvrklé“ nebo stažené kůže. „No super už nejsem mastná“ a pojďme na to hodit make up! Hurá, šupinky na čele, u nosu a mnohdy i na tvářích jsou na světě. Co teď, mám pleť úplně vysušenou, v horším případě na to hodíte ještě jednu vrstvu, pro jistotu ne? No a v dalším případě zjistíte, že i přes šupinky už máte opět svůj pocit mastňáka a mastné pleti.

 

Co je tedy špatně?

K samotným čistícím gelům, pěnám a peelingům. Volte vždy jemnou cestu, nepoužívejte žádný hrubý peeling, který by nám pleť poničil, čímž bychom dali opět bakteriím velké šance. Žádné SLS nebo SLES zkratky na obalech. Velmi zjednodušeně, tato odmašťující látka je pro Vás ze začátku super, protože máte pocit, že dokonale odmastí, ale to je taky špatně, nechte tyto látky maximálně do kuchyně na mytí nádobí.

Přestaňme tedy pleť mučit a týrat. Pojďme si ukázat co je dobré a jak na to J Že je čištění základ a jak se o pleť starat Vám již nějakou dobu vštěpuji do paměti, kdo na článek ještě nenarazil, mrkněte ZDE, najdete tam i celkový postup při čištění pleti.

 

 

Začneme pletí mastnou, protože tam to všechno začíná.

Mastnou pleť poznáte tak, že vidíte na pleti rozšířené póry. Tyto póry mají větší tendenci tvorby černých teček, kordonů, ze kterých se pak vytváří akné. Pleť produkuje větší množství mazu, pleť je lesklá a její struktura připomíná pomeranč (je drsnější).

Co potřebuje mastná pleť?

  • Specifické a pravidelné čištění pleti
  • Tonizace pleti
  • Výživu a hydrataci
  • Něco na víc

 


Jemně, ale důkladně.

Základem je pravidelné čištění, ne však vysušování, pleti. Poznáte jej tak, že po vyčištění nebudete mít pocit scvrklé kůže a bude spíše jemná než „vypucovaná“.

Docílíme toho tak, že sáhneme po pleťovém mléku, nebo čistící emulzi. Ta by měla být lehká, gelovo krémová. A pleťová voda by měla obsahovat malé množství alkoholu pro dezinfekci.

ForLife&Madaga (FLM) má pro mastnou pleť řadu Control, a proto Vám ji tady představím.

Domácí péče

Control čistící emulze – obsahuje vše potřebné pro odstranění make-up a všech nečistot z pleti. Konzistence je lehká gelovo-krémová, obsahuje hydratační složky a bylinné výtažky. Po použití bude pleť jemná na dotek. (200 ml vychází na 225 Kč, vystačí cca na 100 dní)

Control tonic – dočistí přebytečný kožní maz (ne všechen, ale přebytečný – to je důležité) a jemné nečistoty z pleti, které mohly zůstat po použití mléka. Tato pleťová voda nám díky nízkému obsahu alkoholu, dezinfikuje a mimo to stahuje póry. Pravidelným čištěním předchází tvorbě černých teček a redukuje aknózní projevy. Po použití je pleť zklidněná, svěží a čistá. (200 ml vychází na 225 Kč, vystačí cca na 100 dní)

Následuje Control krém – vhodný na denní i noční péči pro mladou pleť. Je lehce vstřebatelný a zanechává pleť sjednocenou a oživenou. Obsahuje všechny potřebné minerály a vitamíny, které pleť potřebuje. Je zaměřený na stažení pórů a redukci aknózních projevů. (50 ml vychází na 434 Kč, vystačí cca na 100 dní)

Bylinná tonizační maska – pokud budete chtít pleti dopřát něco navíc tato gelová maska je dobrá volba. Obsahuje vitamín C, který se zaměřuje na látkovou výměnu a okysličování pleti. Další aktivní látky zajistí stažení pórů, tonizují a posilní pleť. Nanáší se na vyčištěnou pleť, 15-20mina po smytí vodou se nanese krém. Aplikujte 1x za týden nebo za 14 dní. (18 ml vychází na 190 Kč, dá se objednat i ve větším, výhodnějším balení)

Čistící maska s kaolinem – výborné domácí čištění pleti. Odstraňuje odumřelé buňky a poradí si i s černými tečkami. Odstraní i přebytečný maz. Tato maska se dá použít i dvakrát týdně na 5-15 min. Doporučuji pro ty, kteří jsou opravdu náchylní k černým tečkám. Vyvarujete se tak přehnanému mačkání, které pak můžete nechat na kosmetičce 1x za měsíc. (18 ml vychází na 190 Kč, dá se objednat i ve větším, výhodnějším balení)

Zvýhodněná sada Control péče obsahuje Control čistící emulzi, kontrol tonic, kontrol krém a čistící masku s kaolinem. Vychází na 885 Kč.


Problematická, aknózní pleť

Z mastné pleti máme rázem pleť problematickou a aknózní.

O akné byste měli vědět důležitou věc. Tady už se jedná o onemocnění kůže, je tedy důležité věnovat kůži obzvlášť pozornost. Mnohdy se nevyhnete i návštěvě dermatologa, nicméně v praxi se setkávám s ne šťastnými řešeními, kdy se vše léčí zinkem, který může pleť přesušit, nebo doktory tolik oblíbenými kortikoidy. No, ale někdy je stav opravdu lékům nevyhnutelný.

Teď se bavme o základních typech, jako je akné dospívajících obecně. Tedy nebudeme je rozdělovat na cystické, podkožní apod. základní péče zůstává stejná. (Možná jste již slyšeli, že existují různé typy akné, kterých je hned několik. O těchto typech napíšu samostatný článek.)


Nejčastější příčiny akné jsou: 

  • Žádná péče o pleť
  • Špatná péče o pleť
  • Seborea (zvýšená produkce mazu)
  • Výše zmiňované potraviny.
  • Stres. Poranění nebo poškrábání kůže. 
  • Poranění nebo poškrábání kůže.
  • Nemoc. Užívání některých léků. Zažívací problémy.
  • Hormonální změny. Těhotenství.
  • Nahromadění odumřelých buněk na kůži. Dědičnost. 

 

 

 

Výskyt akné mimo obličej: 

Pokud se objeví akné i na jiných částech těla, často signalizuje nějaký vnitřní problém a mnohdy stojí za návštěvu lékaře. Uvedu pár příkladů, kterým byste měli věnovat pozornost:

  • Krk – hormonální nerovnováha
  • Ramena – stres
  • Hrudník – problémy s trávením
  • Předloktí – nedostatek vitamínů
  • Břicho – hladina cukru v krvi
  • Záda – problémy s trávením nebo nervovým systémem
  • Zadek – poruchy zažívání

 

Léčba akné 

U boje s akné je důležité si uvědomit, že to bude běh na dlouhou trať, který musí být důsledný a vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Tady si dovolím apelovat na všechny maminky, tatínky a starší sourozence případně kamarády, aby mladší dospívající upozornili na správnou péči případně návštěvu kosmetičky nebo dermatologa. Prvním krokem k úspěchu je totiž začít problém řešit co nejdříve.

 

Není dobré akné podcenit, protože se často stav zhoršuje a taky může vzniknout zjizvení pleti, které následně trápí celý život.

Dbejte na preventivní pravidelnou péči, jak domácí, tak i odbornou u kosmetičky a nezapomínejte na kvalitní stravu.

 

Mimo vnitřní a vnější léčbu můžete navštívit taky některé fyzikální prostředky jako je: 

  •    Fototerapie – v salónu 15 min 60 Kč.
  •    Ozonizace pleti – v salónu 50 – 15 min 60 Kč 
  •  Jacquetova masáž speciálním pudrem – 30 min za 290 Kč.

 

  • Všechny tyto procedury se můžou podstoupit samostatně nebo jako doplnění kosmetické péče.
  • Zvýhodněná studentská kosmetika v mém salonu vychází na 320 Kč.
  • Zvýhodněná studentská kosmetika s Jacquetovou masáží vychází na 400 Kč.

 

Domácí péče

Péče v salónu Vás ale nebude stačit, jak už víme, je potřeba ji doplnit i o pravidelnou domácí péči. Pro problematickou pleť je péče velmi obdobná jako o mastnou, ale v případě akutních stavů je potřeba ji doplnit nebo vyměnit za některé produkty. Opět jsme v řadě Control od FLM. Můžete tedy použít všechny výše zmíněné produkty (Control čistící emulze, Controltonic, Control krém, Bylinná tonizační maska, Čistící maska s kaolinem), které podle stavu pleti můžete doplnit o další produkty, které si představíme.

SOS gel s čajovníkem – Obsahuje čajovníkový olej, který známe jako přírodní antiseptikum. Dále obsahuje bylinné extrakty pro zklidnění. Používá se lokálně na postižené ložiska. Může se použít až 3x denně. SOS gel doma využijete taky k léčbě oparů a bodnutí hmyzem. (18 ml vychází na 234 Kč)

ControlGEL- MASKA – Tato maska je velmi specifická, dá se použít jako klasická maska nebo jako každodenní péče. Obsahuje posílený komplex aktivních látek, sjednocují a posilují pleť, redukují aknózní projevy a nedokonalosti pleti. Může se tedy použít až 2krát týdně jako maska v silnější vrstvě nebo jako každodenní rituál. V lehké vrstvě se může aplikovat pod krém (například pod 2DERM colour viz níže) nebo i pod make up. (100 ml vychází na 294 Kč)

2DERM Reha special – o tomto krému už jsme si říkali a je mu věnovaný celá článek ZDE. Ve zkratce, pomáhá při poraněních kůže a jako intenzivní kúra. Dočasně nahrazuje kožní bariéru a díky obsahu zinku má velmi hojivé účinky právě na problematickou pleť. (20 ml vychází na 294 Kč, dá se koupit i v lékárně)

2DERM Transparent klinická ověření prokázaly, že po aplikaci emulzního systému 2DERM dochází velmi rychle k reparaci poškozené pokožky, zmírnění svědění, odstranění podráždění a rychlejší regeneraci. Jedná se o bariérový krém, který dočasně nahradí kožní bariéru. (50 ml vychází na 657 Kč) 

Zvýhodněná sada intenzivní péče pro problematickou pleť obsahuje Control čistící emulzi, kontrol tonic, kontrol krém, SOS gel s čajovníkem a kontrol gel masku. Vychází na 1119 Kč.

Zvýhodněná sada 2DERM transparent, pro opravdu podrážděnou a poraněnou kůži obsahuje čistící duobási, bariérový krém a masku. Pomáhá ve velmi vážných stavech i jako prevence, případně péče pro velmi citlivou pleť. Cena sady je 1062 Kč.

Co navíc pro slečny a ženy

Podkladová báze pod make – up – Control Base – Tato podkladová báze je vhodná jak pro mastnou, tak i problematickou pleť. U velmi problematické pleti doporučuji make up úplně vynechat. Báze je speciálně připravena pro mastnou pleť. Je zaměřená na redukci mazu a rozšířených póru a mimo to, obsahuje i hojivé aktivní látky. (30 ml vychází na 434 Kč)

2DERM bariérový krém COLOUR – denní krém, který můžete použít místo make up, není krycí jako make up, ale obsahuje zlatavý přirozený pigment, který sjednocuje tón pleti. Lehce kryje a dá se přepudrovat. Mimo tuto funkci obsahuje aktivní látky, které naši pleť chrání a poskytnou potřebnou bariérovou vrstvu a ochranu pleti. Oproti make up tedy pleť neudusí, jemně zakryje nedostatky a navíc pleť vyživí, ochrání a podpoří hojení. Vřele doporučuji. (50 ml vychází na 657 Kč, vydrží cca 200 dní)

Navíc pro zahojenou pleť taky Tónovací krém nebo Natural Look krém.

Tak a tímto jsme „konečně“ na konci článku. Přestože jsem se velmi rozepsala, je možné, že najdete něco, co byste potřebovali zkonzultovat. V takovém případě se na mne neváhejte obrátit, nebo přijďte do salonu, kde uděláme kompletní diagnostiku vaší pleti včetně doporučení domácí péče.

Všechny výše zmíněné produkty můžete objednávat u mě v salonu nebo přímo na stránkách ForLife&Madaga ZDE.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *