Kosmetický úklid

Blíží se nám onen Jarní úklid. Ten by se měl nést v duchu uspořádání chaosu a úklidu starých, nepotřebných a „nakřečkovaných“ zásob. Netýká se ale jen našich domovů, skříní a špajzek, ale i kosmetiky.

Proč tento článek píšu? Jedním z důvodů je, že za posledního půl roku jsem se setkala s nejednou kontaktní dermatitidou na Vaší pleti (Taková pleť je problematická, hypercitlivá, začervenalá a může i svědit. Nevíme si s ní rady, a vyhodnotíme ji podle aktuálního pocitu a to je mnohdy špatně a pak už se jen zamotáváme do problému.)

Takové kožní onemocnění, které je velmi nepříjemné a taky mnohokrát nenávratné, si často způsobujeme samy. Ano samy! Jak? Tím, že zanedbáváme úklid a údržbu kosmetiky, experimentujeme s dekorativní kosmetikou, různými druhy čistících přípravků pleti a taky všech kosmetických novinek. A taky tím, že nepoužíváme správnou kosmetiku pro náš typ pleti a tím její stav ještě zhoršíme. Více o samotné kontaktní dermatitidě, někdy později.

 

I takto velkému problému jako je kontaktní dermatitida můžeme předejít právě pravidelným a jarním úklidem.

Takže dámy, pokud tohle není Vaše každoroční tradice taky v kosmetickém stolečku nebo poličce, nezapomeňte při mytí oken taky na něj, je velmi důležitý!

 

Věřím, že nejedna z Vás si při čtení tohoto článku vzpomene na přeplněné poličky v koupelně nebo kosmetického kufříku, kde je spousta věcí od různých značek, na které mnohdy ani nesáhnete a je Vám líto je vyhodit.

Jak s nimi naložíte po přečtení článku?

 


Jak na úklid? A jak často?

Začněte od toho nejlehčího. V první řadě sáhněte po kabelce.

Naše Hermioniny bezedné kabelky, do kterých se vejde opravdu vše, včetně zapomenuté kosmetiky. Rtěnky, bronzery, řasenky, a taky celé kosmetické taštičky. To samé platí pro naše kosmetické šuplíky v pracovních stolech v práci nebo skříňkách na pracovišti.

Nekompromisně se zbavte toho, co vůbec nepoužíváte a toho co má prošlou trvanlivost, noste jen nezbytné věci, ulevíte tak své pleti a v kabelce budete mít konečně místo.

Co Vám v kabelce stačí? Pudr, rtěnka, menší hřeben a třeba antibakteriální krém nebo ubrousky. Vše ostatní je navíc! Ano, při správném ranním make upu nic víc nepotřebujete. Zkonzultujte se svojí vizážistkou.

 

Přesuňme se dál, do koupelny a ložnice kde máte uloženo vše ostatní. Našly jste plné kraje van, umyvadel a plné police? Pojďme jim ulevit.

Vytřiďte vše s prošlým datem trvanlivosti, mýdla, šampony, čistící mléka, pleťové masky, krémy atd. Stejně tak doporučuji nekompromisně vyhodit i takové přípravky, které jsou již půl roku otevřeny, a nevypotřebovaly jste je. Až vytřídíte vše prošlé, co by mohlo škodit zdraví naší pleti, pojďme hlouběji.

 

Opravdu všechno, z toho co ještě zbylo, potřebujete?

Pro péči o pleť Vám v koupelně stačí šetrné pleťové mléko, pleťové tonikum, denní a noční krém a případně sérum a pleťová maska.

Vše ostatní je navíc.

Vyhoďte všechny krémy, které jste načaly, ale už se k nim minimálně měsíc nevrátily … opravdu je nepotřebujete. Stejně tak pleťové vody, micelárky, tonika všech různých značek. Zůstaňte u jedné, netrýzněte svoji pleť.

Konzultujte se svou kosmetičkou správnou volbu profesionální kosmetiky. 

 

Nezapomínejte taky na vlasovou pokožku, správnou volbu vhodných přípravků proberte se svojí kadeřnicí. Doporučuji dát přednost profesionální vlasové kosmetice, která nebude škodit Vaší pokožce hlavy ani vlasům. V podstatě potřebujete jen šampon, kondicionér a třeba lak na vlasy. Všechny ostatní balzámy a masky pak můžete vypustit jako já.

 

Vizážistické kufry, kapitola sama o sobě.

Opravdu potřebujeme 25 odstínů rtěnek, stínů, laků na nehty a podobně? Vsaďme na jistotu. Díky tomu se nedostaneme do rozpaků, které odstíny volit. Určitě každá z nás ví, které odstíny jí sluší a ve kterých se cítí dobře a taky které jsou kvalitní. U dekorativní kosmetiky dělejte pravidelný úklid minimálně jednou za půl roku. Trvanlivost dekorativní kosmetiky je omezená a otevřené věci by se neměly skladovat déle jak půl roku.

Rozdělte si dekorativní kosmetiku na tu, kterou používáte denně a na tu, kterou jen na večerní líčení. Ušetří Vám to opět čas.


Úklid, který by měl být prováděn alespoň jednou za měsíc a často na něj zapomínáme nebo kašleme!

Čištění dekorativní kosmetiky a štětců.

Každý měsíc projděte všechny rtěnky, stíny, a vše na co saháte rukama. Očistěte je antibakteriálními ubrousky. Stejně tak Vaše kosmetické štětce i ty z kabelky. Všechny je jednou za měsíc vyperte pomocí speciálních přípravků určenými pro štětce nebo sáhněte po šamponu či antibakteriálním mýdle, vysušte.

Minimálně každý měsíc očistěte i krabičky krémů, pumpičky apod. opět se na nich usazují bakterie.




Jednou za týden zkontrolujte stav očních linek, stínů a podkladových bází, dbejte na jejich časté ořezávání a dezinfikování a předejdete tak možným očním zánětům. Stejně tak nastříkejte dezinfekční sprej na štětce. (tohle můžete klidně po každém líčení).

Každý den setřete telefon antibakteriálním ubrouskem, telefon nedáme z ruky a drží se na něm velké množství bakterií, které pak s klidem přiložíme na pleť.

Pár tipů na závěr:

Při úklidu zvažte i další nákupy a volbu kosmetiky. Volte kosmetiku, kterou zkonzultujete se svou kosmetičkou. Sáhněte po kosmetice, která je ve vhodných baleních, které Vám usnadní život, například pumpičky.

Mějte vše po ruce. Tím, že vyhodíte vše nepotřebné, si můžete dovolit vše vyskládat, jak na vanu, tak na umyvadlo.

Nepřekombinujte to. Všeho moc škodí. Vyberte si jednu, maximálně dvě kosmetické značky, které Vám sedí, a buďte jim věrné. Jak při péče o pleť, tak v dekorativní kosmetice.

Nebojte se zeptat svých kosmetiček, vizážistek a kadeřnic.

V praxi se setkávám s tím, že tyhle věci vůbec nevíme a není divu. Ve škole se o nich neučí, v reklamách nejsou a u kosmetičky nebo vizážistky se bojíme zeptat… U mě se toho bát nemusíte, vždy Vám ráda poradím!

Společně tak předejdeme poškození Vaší pleti a budeme ji udržovat zdravou. Případně se pustíme do regenerace již poškozené pleti nejen kontaktní dermatitidou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *