Micelární voda

Často diskutované téma, micelární voda. Používat/Nepoužívat? Je škodlivá? Vaše časté dotazy a praktické chyby, mě přiměly k tomu, napsat článek o micelární vodě („micelárce“) a jít s pravdou ven.

Z každé strany se na nás valí reklamy typu: dvoufázový odličovač, micelární voda, micelární odličovač apod. Vše vypadá tak snadně. Oproti tomu se můžete setkat i s tím, jak je „micelárka“ škodlivá. Jak to tedy s „micelárkou“ doopravdy je?

Látkové složení v micelárních vodách jsou z pravidla složky, které mají za úkol změkčit, zvlhčit, čistit pleť a navázat na sebe nečistoty. Všechny tyto složky jsou chemie, které mají za úkol odstranit vše, včetně voděodolné řasenky.

S pravdou ven

Na první pohled se může zdát, že micelární voda jednoduše odstraní všechny nečistoty z vaší pleti, ale když se „micelárkou“ budeme zabývat víc, zjistíme, že odstranění neprobíhá šetrným způsobem. Pokud máte pleť, která není citlivá ani suchá, můžete občas tohohle pomocníka uvítat. Pokud se i přesto rozhodnete pro tento způsob odličování, měly by Vás zajímat následující informace.

Micelární voda je zjednodušeně řečeno rozpouštědlo, toto rozpouštědlo rozpustí vše na pleti, ale pokud jej tzv. nestopneme, rozpouští stále dál a dál… Při dlouhodobém a častém používání naruší přirozený hydrolipidový film pokožky. Tento ochranný film se nám tvoří přirozeně z vrstvy potu a mazu. Možná to zní „nechutně“ ale tento ochranný film je velmi důležitý. Má mírně kyselé PH a tím chrání pokožku před vnějšími vlivy a nadměrným únikem hydratace. Mimo to, mírně kyselé PH zabraňuje množení patogenních mikroorganismů. Pokud tedy tuto vrstvu narušíme (vodou, mýdlem, odličovacím mlékem nebo micelárkou) vytváříme příznivé prostředí pro mikroorganismy a máme zaděláno na problém. Takže tato změna PH má jako důsledek různé ekzémy, loupání kůže, svědění aj.


Jak může „micelárka“ poškodit kůži?

Pokud si stále porušujeme ochranný film, dochází ke ztenčování kůže a pleť pak může reagovat takto:

  • Obličej působí unaveně, ztrácí přirozenou barvu a vytrácí se zdravá „šťavnatost“
  • Svědění, loupání kůže nebo šupinkovatění pokožky
  • Vyrážky, ekzémy, zčervenání a rozšíření žilek
  • Zvýšení citlivosti na kosmetiku
  • Pálení
  • Ucpávání póru a tzv. krupička
  • Ztenčení do tzv. papírové kůže – nenávratné poškození

Důležité je proto správné používání, to je celé alfa omega micelárky.

Jak na to?

Určitě nepoužívejte ráno i večer, určete si například, že budete micelární vodu používat jen večer pro odlíčení. V lepším případě jen pro odlíčení velmi odolného líčení.

Přesto, že budete mít pocit, že Vám pleť perfektně odmastí a jdete spát šťastní, že nemáte mastnou pleť, nenechte se zmást. (obzvlášť Vy s mastnou pletí) Je to špatně! Z výše uvedených informací víme, že je potřeba mít pleť přirozeně mastnou. Proto tedy po použití nezapomeňte použít pleťovou vodu nebo tonikum aby se stopl účinek rozpouštědel a vyrovnalo se PH. Tak se nám hydrolipidový film brzy obnoví. Nezapomeňte na krém, dodáte pokožce potřebnou výživu a hydrataci.

Jaké jsou další možnosti pro šetrné odlíčení?

Můžete sáhnout po odličovacích pleťových mlécích, nebo jiných odličovadlech na bázi oleje. Společně s navlhčenou pletí a vodou vytvoříte odličovací emulzi, která perfektně odlíčí všechny nečistoty i make up. Přesto, že je mléčko šetrnější, stejně tak, jako u micelárky (přesto, že se nejedná o rozpouštědlo) platí, že musíte vyrovnat PH. Sáhněte tedy po toniku nebo pleťové vodě, dočistíte tak zbytky nečistot co nesebralo mléko a vyrovnáte PH. Opět sáhněte i po krému.

Kdy micelární vodu naopak uvítáme?

Účelem tohoto článku není, abyste běžely do koupelny a vše vyházely, ale věnovaly pozornost správnému použití. Takže pokud se i tak rozhodnete, že už s micely nechcete mít nic společného, schovejte si zbytky například na cestování. Pokud se chystáte na dovolenou a nechce se vám balit polovina koupelny, anebo se chystáte někam, kde není dobrý přístup k vodě (chaty, kempy, …) bude „micelárka“ výborný kamarád.

Tak teď už víte, jak „micelárku“ používat. A pokud se pro ni rozhodnete, prosím mějte na paměti:

  • 1) Micelárka
  • 2) Tonikum
  • 3) Krém

Nepoužívat pokud máte citlivou pleť, suchou pleť a poraněnou pleť. Pokud možno nepoužívat často. Mastná pleť se po „micelárce“ nestane nemastnou pletí. 3v jednom neexistuje, žádná micelární voda nesrovná se šetrné, jednoduché odlíčení a vyčištění pleti. (ani kdyby byla sebevíc přírodní)

Používáte micelární vodu? Byl pro Vás tento článek přínosem?

Věřím, že pro Vás měl článek přínos a příštím článku si projdeme správnou domácí péči o pleť 🙂

 

2 Reviews

  1. Velmi poučný článek, jen tak dále.👍

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *