Herpes simplex – ničitel našeho sebevědomí

Nevím, jak moc znáte tento nikdy nekončící problém, ale já si své „poprvé“ pamatuji asi ve 4 letech. To jsem měla tu čest s oparem se setkat poprvé. (dodnes si to pamatuji, jakoby to bylo včera…) Jak možná už víte, opar je způsobován HERPES virem, který v sobě prostě máme od narození nebo jej můžeme získat (kontakt, kapénky). Jedná se o jeden z nejrozšířenějších virů vůbec, a jakmile se jím nakazíte, už se ho do smrti nezbavíte. Je tedy dobré vědět jak na něj.

Budete znát více jeho podob.

  • 🦠Herpes simplex – známý opar
  • 🦠Pásový opar
  • 🦠Opar v oblasti genitálií
  • 🦠Opar v očním okolí

V tomto článku se chci ale zaměřit jen na péči o opary v obličeji, předcházení a tipy.  A věřte, že mé trable s opary byly do nedávna ještě velmi časté, to jsem měla opar skoro nonstop, sotva se někde zahojil, už se dělal další a tak dále… Kdybyste daly mé rty pod lupu, zjistíte, že jejich okraje jsou samá jizva. (jako když je obstříháte ozdobnými nůžky) Taky si už dlouho slibuji, že si je nechám dotetovat, ale s tetováním rtů můžou přijít i opary, a tak jistě chápete …. na to zatím nemám odvahu.

Celý článek je postaven na mých zkušenostech za více jak 20 let života s herpes simplex. A za všechny doporučení dám ruce do ohně. ☺

Ze začátku možná něco malinko z teorie.

  • 🩺Léčba trvá 5-10 dnů
  • 🩺Projevuje se puchýřky, svěděním, pálením, bolestivým strupem
  • 🩺Čeká na naše oslabení imunity
  • 🩺V obličeji se může objevit v nose, na rtu, na bradě, v očním okolí

Jak nás opar omezí?

Tole moc lidí neví, ale prosím Vás, ZAPAMATUJTE SI DŮLEŽITOU VĚC HNED NA ÚVOD.

‼️ S OPAREM NESMÍTE NA KOSMETIKU – opravdu ne – a není to kvůli tomu, že mě se stačí podívat na někoho, kdo má opar a mám ho též. Je to kvůli VÁM, a VAŠEMU zdraví. Při kosmetice by se mohl opar roznést po celém obličeji a taky do očí – riziko oslepnutí a tak dále. Prostě pokud máte ve svém okolí kosmetičku, která Vás s oparem přijme – není to správně!! 

‼️ S OPAREM NESMÍTE K ZUBAŘI, ANI NA DENTÁLKU – ten samý případ s tím rozdílem, že i samotné vyšetření či zákrok by byl velmi bolestivý. Zubaři i dentisti Vás rádi přeobjednají. 

 

Kdy se nejčastěji virus projeví?

No přece tehdy, kdy to nejmíň potřebujeme! U mě v albu nenajdete v dětství snad jedinou fotku z klasického focení u Kastnera (:D), kde bych neměla opar. Nebo školní focení či výlety … hotová krasavica. Jupí…

Takže počítejte s tím, že před důležitými událostmi se prostě opar může ozvat. PROČ? Má totiž velmi dobré podmínky.

 

Víte, jaké přesně to můžou být?

  • 🦠 STRES – no ano klasicky známý stres, který může prostě za vše. Ale ano i tady se mu nevyhneme. Zkouškové období, stresová situace, leknutí se … to vše hraje roli.
  • 🦠 OSLABENÍ IMUNITY – možná stejně jako já pozorujete jeden zvláštní jev. Máte pocit, že na Vás něco leze, ale místo klasické rýmečky …Vám vyleze opar za doprovodu teploty. No na jednu stranu je to super, že neležíte týden v posteli, ale chodit s oparem taky nic moc.
  • 🦠 SLUNÍČKO – ano i s prvním sluníčkem může přijít opar. Proto je dobré v létě používat balzámy na rty, které obsahují SPF. (SPF známe ze článku ZDE)
  • 🦠 DOTYKEM – mně osobně někdy stačí se jen na člověka, který má opar jen podívat!

Pokud opar ještě neznáte, tak jeho nástup je naštěstí zřetelný. Oblast, kterou má v úmyslu napadnout, začne svědit, pálit, brnět a celkový pocit je velmi nepříjemný.

Já osobně v tomto momentě sahám do kabelky, na poličku v koupelně, do šuplíku v práci, do přihrádky v autě, na noční stolek – ano na těchto místech prostě mám schovaného mého pomocníka.

A tím je CANADENT. Doma mu říkáme tráva. 😀  Smrdí po hřebíčku – který hojně obsahuje společně s konopným olejem, arnikou horskou, jedlí (jojo i trochu té borovičky jde cítit :D) a ještě tea tree. Doporučuji tedy všem, kteří trpí na opary vyzkoušet a pak už mít stále u sebe – je od výrobce Cannaderm.

Celý tento mix je prostě zázrak! Narazila jsem na něj u mé tetičky, která mi jej poradila jednou na aftu, a když sem zjistila, že je i na opar tak říkám dobré! Ale v momentě, kdy zjistíte, že opravdu funguje, chce se Vám radostí brečet.

NEVYLEZE – opravdu ne. A když už – což se mi stane, třeba když nestihnu natřít včas nebo taky v případě, kdy prostě neuděláte nic a chce to ven – se velmi rychle hojí. Udržuje opar patřičně vlhký, dezinfikuje a přijde mi, že i jizvy nejsou tak velké. (trošku štípe, ale znecitliví místo takže nebudete mít potřebu na něj sahat nebo cokoliv jiného)

No a co když to nestihnu a opravdu se projeví?

  • ‼️NESAHAT
  • ‼️NERÝPAT
  • ‼️NEPUSINKOVAT SE S LIDMA
  • ‼️Častěji měnit ručník. Dávat si sakra bacha na hygienu. V žádném případě nepoužívat ručník na obličej i tělo!!! (Můžete si herpes roznést po celém těle. Tuhle zkušenost díkybohu nemám, ale z vyprávění vím, že to není nic příjemného. To nechceš.)
  • ‼️Ručník na obličej – dávejte hlavně bacha na oblast očí – ať si nezanesete opar i do oka.
  • ‼️Kartáček na zuby – ideálně dezinfikovat a po zahojení vyhodit.

MOJE TIPY:

  • 😎Opar je potřeba udržovat navlhčený – žádná pasta nebo drastické vysušování. (Natírat aspoň 5x denně)
  • 😎Za žádnou cenu jej nerýpat a sahat si na něj co nejméně. Ikdyž některé stádium je opravdu těžké vydržet a je opravdu nevzhledný – čím míň rýpeme, tím dříve se zahojí.
  • 😎Když už mám tu potřebu strupy odloupnout – okamžitě dezinfikuji a natírám kromě „trávy“ i bariérovým krémem. (Konkrétně REHOU)
  • 😎Zobat Béčko
  • 😎Nově otestovaný mám i HerpeNorm (ZDE) pomáhá především v prvních dnech, pokud se opar rozjede
  • 😎Vyživovat rty, opravdu na ně nezapomínat. Kromě různých balzámů můžete sáhnout i po Nature Bio oleji od FLM – je na rtech příjemný. (Jak na popraskané rty, koutky a nebo právě regeneraci oparů)
  • 😎Ještě taky zmíním laser. Hodně pomůže v regeneraci – taky na hojení jizev. Taky doporučuji k léčbě. ☺

CO ještě?

Zalézt do peřin. Prostě trucovat doma, pokud je to možné. Protože víme, že když máme něco, co nás na obličeji stresuje, a ještě k tomu stres pomáhá připravit pro opar podmínky k bujarému růstu … je lepší se prostě zavřít doma. Bolí to, nepěkné je to, nejde se smát, nenajíme se s ním, všichni čumí … co si budem. A když už musíme do společnosti mamé tendenci opar všeljak maskovat že? Rtěnky, makeupy, náplasti a tak dále – a to něm dopadne dobre.

 

Zkuste se tedy na opar, když už Vám vyleze, vždy podívat trochu jinak.

  • 👌 Ne, v žádném případě mě nestresuje – protože ho natřu trávou a nevyleze. A když jo tak bude prostě malý. (Nastavte si to v hlavě, aby neměl potřebu být obří, věřte nebo ne, on vycítí, když máte strach.)
  • 👌 Asi potřebuji trochu nějakého vitamínu, takže sahám ihned po Béčku – pokud nemám pravidelně.
  • 👌 Potřebuji odpočinout.
  • 👌 Mám oslabenou imunitu. Sahám po Céčku, béčku, ovoci a dávám si pozor, abych se nenachladila.

Za celé roky jsem vyzkoušela všechny herpesiny, zoviraxy, náplasti a další mastičky a krémy. Stejně tak Herpesin tabletky (takové ty fialové) ….všechno po čase prostě přestalo fungovat. Vždy jsem měnila značky po čase, ale přijde mi, že si na to virus prostě zvykl – hojit hojil, ale nezabránil mu. Nehledě na to, že malý zovirax stojí prostě raketu.

Moje zázračná tráva – CANADENT – stojí cca 200 a vydrží hodně dlouho. A dá se sehnat i v mini verzi (tu ale nedoporučuji do peněženky, vždycky jsem ji rozbila).

Jak jsem psala i výš – je pomocník i při aftách, bolestech dásní a několikrát mi pomohl i když mě bolel zub. Ale ta chuť je fakt hnusná, na to se připravte. 😀

Tak snad jsem na nic důležitého nezapomněla a budete vědět, po čem sáhnout.☺

Další doplňky spojeny s opary , které jsem jmenovala najdete na BENU.cz.

PS: příště dáme další trable – popraskané rty a koutky. To je totiž zase jiná kapitola. Kapitola sama o sobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *