Sluníčko a naše kůže

No konečně tady máme jaro, sluníčko a některé z Vás se chystají na první bronz. Každý rok opakuji v salónu stále dokola nepečte se na tom slunku tak moc, poškodíte si pleť, budete vypadat starší a někteří ne a ne si pomoct. Takže jsem se rozhodla se podívat na tuto problematiku a co nejvíce Vám vše o sluníčku, opalování, pigmentových skvrnách a opalovacích krémech přiblížit.

 

Proč být opatrný zejména na prvním sluníčku?

Naše kůže je po zimě nepřipravená, nemá žádnou přirozenou ochranu – což je v tomto případě mírné opálení. Tuto ochranu zajišťuje v kůži přirozeně melanin. Tento melanin přirozeně chrání kůži – ovšem, čím více jsme opálení paradoxně tato ochrana slábne.

Vitamín D ze sluníčka

Sluníčko je samozřejmě důležité pro vitamín D, který potřebujeme, a ze slunečního záření je vitamín D dostáván do těla přirozenou cestou. Proč potřebujeme vitamín D?

🙂Podporuje vstřebání a ukládání vápníku a fosforu pro správné budování a vyživení kostí.
🙂Jeho nedostatek má velký vliv na naše zdraví – zuby, svaly, imunitu, nervové poruchy, deprese, podrážděnost a poruchy spánku.

Tvorba vitamínu D

🙂 UV-B záření – to stojí za jeho tvorbou
🙂Pár minut na sluníčku v létě vyprodukuje téměř 100x více vitamínu D než je doporučená denní dávka!
🙂Vitamín D ze sluníčka si tělo dokáže uchovat delší dobu, než vitamín dodaný ze suplementace – výživových doplňků.

 

Mimo vitamín D má sluneční svit blahodárný účinek na vyrovnání hormonální hladiny.

 

Před tím, než začnete uvažovat o opalování a připravíte si strategii na léto, zamyslete se nad svou pokožkou. Hlavně pro to, ať pak nebrečíte na podzim.

Co je fototyp?

Fototyp pleti je dán intenzitou pigmentace. To znamená, kolik máte v těle množství melaninu a taky jak reaguje na sluneční záření. Proto obecně lze říci, čím má člověk světlejší kůži, vlasy a oči, tím je číslo fototypu nižší a samozřejmě je tím i méně odolný vůči slunečnímu záření. Pojďme mrknout na ty fototypy.

 

Fototyp I

Velmi citlivá pleť. Ve většině případů posetá pihy. Světlé oči a blond či zrz vlasy. Kůže se na sluníčku spálí. Pro tuto pleť musíte volit SPF 50 a složením pro velmi citlivou pleť.

Fototyp II

Citlivá pleť, blond a světle hnědé vlasy, modré nebo zelené oči – světle hnědé. Na sluníčku se opalují do červena a opálení mizí rychle. Pro tuto pleť je nutné volit SPF 20-25, u moře 30-40!

Fototyp III

Normální pleť, která na sluníčku zřídka kdy zrudne. Opálení je stabilní a vydrží. Pleť je i přirozeně tmavší – to znamená vybíráte si tmavší odstíny makeupu. Tmavé vlasy, hnědé oči – případně modré až šedé. SPF nutné pro tento fototyp pleti je 10-15, u moře 20.

Fototyp IV

Hnědá až olivová pleť, tmavě hnědé až černé vlasy. Tmavé oči. Doporučené SPF 5, u moře 15-20.

 

 

Důležité !!

‼️Pokud máte mateřská znaménka, je potřeba volit vyšší faktor na tyto části kůže.
‼️Při opalování nepožívat deodorant ani parfém!
‼️Vybírat kosmetiku i dekorativní kosmetiku, u které není výstraha před sluníčkem – většinou výrobce uvede – nepoužívat před přímým sluncem apod.

‼️Ještě důležitější!! Pokud jste rodič !!‼️

‼️V prvních měsících života je pokožka velmi citlivá a tento stav trvá až do věku 2 let!
‼️Prvních 6 měsíců chraňte miminko před sluncem co možná nejvíce.
‼️Od 6 měsíců používejte kvalitní opalovací krém.
‼️I dětem pořiďte sluneční brýle s UVA a UVB filtrem.
‼️Obecně pro miminka a děti nepoužívejte nižší SPF faktor než 30.
‼️Vybírejte hypoalergenní výrobky.
‼️Mějte v lékárničce produkty po spálení kůže …

 

 

Neznáte pojem SPF?

Originální název je SUN PROTECTION FACTOR – tedy ochranný slunečný faktor. Tohle označení najdete na opalovacích krémech (nebo i bariérových krémech) a značí schopnost krému blokovat UVB záření, které může naši pleť spálit, poškodit nebo způsobit začervenání.

SPF můžete chápat i jako ukazatel doby, kdy se kůže dokáže bránit proti UVB ve srovnání s tím, jak rychle by se spálila bez opalovacího krému. 

SPF10 – k pokožce pustí jen 10% paprsků. 

SPF15 – blokuje 97% paprsků. 

SPF 30 – blokuje 93% paprsků.

SPF50 – blokuje 98% paprsků.

 

Při běžném přechodu na sluníčku nám stačíSPF15, pokud vyrážíte k moři myslete na to, že minimálně SPF30! 

Jak dlouho nás SPF chrání?

Například: Pokud použiji ochranný faktor 50 a bez krému se spálím za 15 min, vím, že můžu být na slunci až 50x déle – tj. 12h. To ale neznamená, že budu celý den v klidu. Musím mít na paměti, že kůže se přirozeně potí, otírá o oblečení a tak dále a proto je důležité bariéru opalovacího krému obnovovat.

‼️SPF Vás neochrání proti škodlivému UVA záření – a tohle záření má vliv na tvorbu pigmentových skvrn, předčasné stárnutí pleti, může nenávratně poškodit pleť včetně rakoviny kůže. A tady se dostáváme k tomu, že mám pravdu, když Vám tvrdím každé léto, nepřehánějte to. ‼️

 

Myslete při opalování taky na to, že si můžete nenávratně poškodit pleť i kůži. Pigmentové skvrny jen tak neodstraníte, povislou a svrásčelou kůži taky moc ne – a dekolt Vás vždy vytrestá a prozradí. Nehledě na to, že existuje rakovina kůže, která je holé neštěstí. Myslete proto na svoje zdraví a vnímejte kůži jako poklad, pečujte o ni a starejte se o ni jak nejlépe dokážete. Druhá, už Vám nenaroste. 

Věděli jste že?

🧐Když se kůže někde spálí doživotně si to pamatuje? Poznáte to tak, že se na tom místě opálíte nejdříve a nebo se Vám například na spáleném nose po letech udělá pigmentová skvrna.
🧐Návštěva solária cca na 20 min udělá s kůží to samé co dovolená u moře 3 dny? Nemyslím tím, to, že budete krásně opálené, ale všechny škodlivé vlivy.
🧐Opálená kůže byla známkou dělníků a rolníků, kteří makali na poli… oproti králům, kteří se před sluncem ještě navíc chránili?
I když jste v létě jako ředitel vápenek oproti ostatním – děláte pro svou kůži maximum.

Myslete na to. 🙂

 

Informace jsem čerpala z dostupných dat AKO (asociace kosmetických oborů) obrázky volně ke stažení z internetu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *