Seborhoická dermatitida

Záměrně dávám tento obrázek, protože i tohle už je onen plíživý problém. Na úvod nutno zmínit, že tuto diagnózu Vám neposkytnu, jen můžu říct, že se může o tuto dermatitidu jednat. Poslední slovo má vždy dermatolog. 🙂
Dnes má ale své místo i zde, protože u mnoha z Vás se objevuje. SD není nic hrozného pokud víte, že se jedná právě o tento defekt kůže. Projevuje se nejčastěji u mastnějších typů pleti a jedná se o poruchu mazivosti. Její intenzivnější podobu znáte u kojenců například na hlavičce miminka.
Jak kde se projevuje?
Projevuje se zarudnutím pokožky, šupinkatěním, svěděním, stroupky a najdete ji v oblasti nosoretní rýhy, okraje víčka, obočí, ve vlasech, pánové ve vousech, ale taky na zádech, uších nebo pod prsy. Často může tento problém začít u dehydratace těla a přehlížení tohoto faktu.
Proč právě u mě? 🙀
🩺Genetika – ať děláme co děláme …
🩺HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA – s tím souvisí právě i porucha mazivosti.
🩺NEDOSTATEK SPÁNKU – pokud nemáme dobrý spánek jsme sami sobě nepřítelem, to jsem už popisovala minule, při odbourávání stresu.
🩺Častá únava a stres – pokud jste se ještě nesetkali s projevem SD, může i tohle být první signál. V tomto případě zbrzděte, protože tato dermatitida může čekat na svoji příležitost.
🩺Užívání léků – ano i tohle je předchůdce problému. Kortikoidy, imunosupresiva, hormony, a tak dále … Každý lék někde dává, ale taky někde bere.
🩺Strava – živočišné tuky a sladkosti.
🩺A ano i de má svou pozici nevhodná kosmetika.
Jak na ni?
Důležité je vědět, že se tohoto typu dermatitidy nemusíte do smrti zbavit, ale můžete jej udržovat v klidové formě.
1) Věnovat pleti dostatečnou kosmetickou péči – domácí kosmetika, pravidelnost, šetrné zacházení a kvalitní produkty.
2) Zařadit vitamíny a minerály jako doplňky stravy, omezit živočišné tuky a sladkosti a hodně pít. Hydratovat nejen zevnitř ale i zvenčí a chránit si svoji kožní bariéru.
3) Pokud se vyskytuje na kůži na zádech volte jemné oblečení z šetrné bavlny. Pokud ve vlasech dbejte na precizní volbu vlasových produktů – o tomhle napíšu taky, vlastní zkušenost s manželem.
4) A tady jedna velmi důležitá věc, hoďte se do klidu. Pokud nemáte vyloženě zánětlivá ložiska není potřeba to hrotit, ládovat se kortikoidy … Věřte, že dermatitidy v tomto stadiu si všimnu na první pohled maximálně tak já. Vidíte to hlavně vy a umíte si to pěkně zdramatizovat a pokud jste četli a pamatujete si, tak stres je jeden ze spouštěčů.

Jakou kosmetiku na domácí péči volit?

JEDINĚ DERMO KOSMETIKU (hypoalergenní), VELMI ŠETRNOU A JEMNOU, BEZ PARFEMACE.

Pleťové mléko, pleťové tonikum, bariérový krém.

Prosím Vás!! ŽÁDNÝ AVON, NUSKIN, ORIFLAME, MARY KAY … a podobné krémy z drogerky! Pokud nechcete pleť nenávratně zničit. Profesionální kosmetika není zas tak drahá abyste si ji nemohli dovolit. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *