Jak správně pečovat o pleť

Každý z nás chce mít krásnou pleť, která vypadá zdravě, svěže a mladistvě. Základem k úspěchu je právě domácí péče, kterou spoustu lidí opomíná nebo neví, jak správně postupovat. Pojďme si tedy popsat základní postupy pro péči o pleť.

Jednotlivé typy pleti a použití přípravků si přiblížíme později podrobně, avšak bez ohledu na typ pleti, je postup při základní péči o pleť stejný.

Na co se tedy doma zaměřit a čemu věnovat pozornost?

Dříve než začneme jakkoli pracovat s pletí je nutné si umýt ruce. Pokud používáte přípravky, které se na pleť nanesou a musí se smýt (pleťová mléka), vždy je nanášejte na navlhčenou pleť. K mytí obličeje používáme vždy vlažnou vodu, proč?

Horká voda má vliv na kapiláry v obličeji a používáním vlažné vody budeme předcházet jejich poškození. Vyhýbáním se horké vodě předcházíme dalším problémům, jako je zarudnutí, kruhy pod očima nebo praskání žilek.

Oproti tomu studená voda nám stáhne póry, tím si vytváříme nepříznivé prostředí pro samotné čištění a následně horší vstřebávání účinných látek z krémů.

Pleťové mléka nanášíme tedy na navlhčenou pleť omytou vlažnou vodou a aplikujeme jemným krouživým pohybem prsteníčkem a prostředníčkem. Ukazováček nepoužíváme záměrně, jelikož má více síly a vyvíjí přirozeně vyšší tlak (tím bychom mohly kůži poškodit).

Teď když víme základní informace, můžeme probrat, jak se o pleť perfektně starat. Takto popsaná péče je samozřejmě vhodná (a žádoucí) i pro muže, čištění pleti je základ pro zdravou a svěží pleť a mladistvý vzhled.

 

Ráno

Stejně, jako máte ranní rutinu čištění zubů, by měla být rutina i čištění pleti. Ranní čištění pleti vynechává spoustu lidí a to je velká chyba. Důsledné čištění pleti ráno je naprostý základ. Přesto, že pleť vyčistíte večer, přes noc se na pleti usadí mnoho nečistot a mastnota. Na tyhle nečistoty pak s radostí naneseme další vrstvu krému a make up. A problém může být na světě.

 

Jak tedy správně postupovat?

 

Krok 1: příprava pleti, čištění, omytí

Ráno omyjeme pleť postupem zmíněným výše. Použijeme pleťové mléko, nebo co jste zvyklí (pěny, gely, „micelárky“ apod.).

Krok 2: tonizace pleti

Tenhle krok je velmi důležitý a často se na něj zapomíná. Proč je důležitý? V prvním kroku jsme porušily přirozené PH pokožky a je tedy velmi důležité tuto hodnotu vyrovnat. A k tomu nám slouží právě pleťové vody nebo tonika. V případě, že vynecháme tento krok, oslabíme obrannou funkci pokožky. Takže pleťová voda nebo pleťové tonikum, nám dočistí pleť a vyrovnají PH pokožky. Pokud používáte v prvním kroku micelární vodu je opravdu nutné stopnout tonikem funkci micelární vody, tj. rozpouštění

Krok3 :Dopravení účinných látek, jako jsou séra a krémy do pokožky

Málo kdo ví, proč se séra používají. Používáme je tedy pro to, abychom do pokožky dostaly molekuly aktivních částic, které působí v hlubších vrstvách kůže. Používáme je výhradně před krémem a aplikujeme poklepy. (Jednotlivá séra a jejich účinky osvětlím u jednotlivých typů pleti, abyste věděly, které sérum je vhodné vybrat.

Krok 4: Hydratace a ochranný bariérový krém

Na tento krok nezapomínejte, ani pokud máte mastnou pleť i ta totiž potřebuje hydratovat!!

 

Teprve teď může následovat aplikace dekorativní kosmetiky! 🙂 

Možná si říkáte, že tento postup je dlouhý a zbytečný, ale věřte, že Vám tuto péči pleť vrátí. Špatný postup v péči o pleť může působit na vzhled kůže tak, že Vám zbytečně přidá roky a navíc může při dlouhodobém používání nenávratně poškodit kůži. Myslete na to!

 





Večer

Spoustu žen, které nepoužívají make up, si myslí, že není potřeba pleť čistit, opět se jedná o velký omyl.

Stejně tak, jako máte svoji zažitou ranní rutinu, máte zažitou i tu večerní. A ani tady nesmí chybět péče o pleť. Za celý den se nám na kůži usadí spoustu nečistot a je potřeba je dostat pryč.

Večerní péče je téměř stejná, jako ta ranní a ve většině případů můžeme používat i stejné přípravky. Přidáme samozřejmě důkladné odlíčení dekorativní kosmetiky a denní krémy nahradíme krémy nočními, přidáme i krém na oční okolí.

Jednou za 14 dní, je dobré si dopřát pleťovou masku a jemný peeling. Pokud chodíte na pravidelnou kosmetickou péči do salónu, není již potřeba dělat domácí peeling (můžete se setkat i s názvem exfoliace, tzn. „sundání starých buněk“). O samotném peelingu Vám taky ještě napíšu, u každé jednotlivé pleti zvlášť, protože jeho použití se liší. Použití peelingu není vhodné pro každou pleť a je tedy dobré konzultovat se svou kosmetičkou, jak použití, tak typ peelingu.

 

Pár tipů 🙂

Pleťové mléko na odlíčení je super používat ve sprše, navlhčíte pleť, nanesete mléko a rozmasírujete, odlíčíte tak i oči a po sprše pak jen stáhnete a dočistíte pleť tonikem. Tento krok pošetří čas strávený v koupelně a taky vatové tamponky použité při odličování.

Používejte vše od jedné značky kosmetiky, není dobré střídat kosmetické přípravky všech možných značek, aby navzájem nemohly nějak reagovat nebo být samy sobě kontraproduktivní.

Ušetřete tak, že nakoupíte sadu kompletní péče, která by se měla skládat z pleťového mléka, tonika, krému a v lepším případě i séra. Tím si zajistíte sjednocené všechny kroky, které je potřeba dodržovat. Kompletní sadou péče se taky dostaví rychlé výsledky a nejen u problematických pletí.

Nelekejte se počtu přípravků a investujte do kvalitní kosmetiky. (kvalitní neznamená nejdražší!!)

Protože je člověk od přírody tvor líný (co si budem :D)… Mějte v koupelně vše po ruce a na očích 🙂

 

 

Můžete se těšit na další články, jednotlivé typy pleti a jak o ně pečovat. Pokud budete chtít cokoliv konzultovat, neváhejte se na mne obrátit. Jsem tady pro Vás.

KosmetikaNimi♥

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *